Pyszne polskie jedzenie to coś znanego nie tylko samym Polakom. Wielu obcokrajowców, którzy mają okazję próbować naszych specjałów stwierdzają, że to fantastyczne dania. Bez wątpienia mamy wiele powodów, aby być ze swojej kuchni dumnymi, jednakże trzeba też pamiętać o tym, że ogromny związek istnieje pomiędzy naszymi kulinariami a ważnymi świętami religijnymi. Nie bez powodu zarówno Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie mają przypisany cały zestaw typowych potraw, które są jadane w całej Polsce. Do tego dochodzi pula typowo regionalnych przysmaków, które w okresie świątecznym spożywa się w danych województwach, a nawet w konkretnych miastach. Polskie tradycyjne potrawy wielkanocne są przez wiele osób cenione nawet wyżej aniżeli te bożonarodzeniowe, dlatego też warto poświęcić im nieco miejsca. Zachwycają bowiem bogactwem smaków, aromatów i charakterystycznych składników. Nie zapomnij również o gościach i przygotuj im kosze prezentowe wielkanocne.
Jakie tradycyjne potrawy wielkanocne są polskim standardem
Niedzielne wielkanocne śniadanie jest zawsze obfite i pyszne. Pojawia się pytanie, jakie elementy na polskim wielkanocnym stole muszą się obowiązkowo pojawić? Bez wątpienia są to jaja, nie bez powodu znajdujące się w koszyczku zanoszonym do święcenia. Dania z jaj są wyborne i pożywne, jednakże najbardziej podstawowy przejaw ich obecności na stole to zestaw jaj gotowanych na twardo.
Zjada się je najczęściej z dodatkiem majonezu, który też musi się pojawić. W poszczególnych częściach Polski jada się najczęściej regionalne majonezy będące wytworem lokalnych firm. Poznański Pegaz czy majonez Kętrzyński są doceniane przez smakoszy również w innych zakątkach kraju. Nie ma się co dziwić, ponieważ ten rodzaj sosu zajmuje w polskim portfolio kulinarnym ważne miejsce – nie tylko w wielkanocnym kontekście.
Tradycyjne potrawy wielkanocne – kiełbasy i inne wędliny
Koniecznie na stole muszą pojawić się kiełbasy – zarówno grzane i zjadane na ciepło, jak też te serwowane na zimno. Do najbardziej popularnych zaliczają się rozmaite warianty kiełbas białych. Zwykle gospodynie stawiają na kiełbasę białą surową lub parzoną. Tą pierwszą można ugotować, ale też usmażyć lub upiec. Jest soczysta i cechuje ją zazwyczaj bardziej wyrazisty smak. Z kolei wariant parzony jest gotowany w wodzie, można także spożywać go na zimno.
Typowym dodatkiem do kiełbas i wędlin jest chrzan. Tradycyjne potrawy wielkanocne bez dodatku chrzanu trudno sobie wyobrazić. W niektórych regionach poza czystym tartym chrzanem wykorzystuje się jego modyfikację, na przykład z dodatkiem śmietany i rodzynek. Z wyrazistą w smaku kiełbasą tak przygotowany pikantny sos komponuje się wyśmienicie, o czym przekonują się w wielkanocną niedzielę miliony ludzi.
Sałatki, czyli tradycyjne potrawy wielkanocne na zimno
Do najbardziej charakterystycznych i najczęściej spożywanych sałatek w polskiej kuchni zalicza się ta jarzynowa. Standardowo przyrządza się ją z gotowanych warzyw, czasami dodawane jest pokrojone w drobną kostkę jajko na twardo lub groszek konserwowy. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za smak i końcową konsystencję takiej sałatki jest majonez. Wskazane są majonezy intensywne w smaku, z nutką octową, ponieważ nadają one sałatkom zdecydowany charakter. Poza tym przyprawia się je solą i pieprzem, rzadko kiedy innymi przyprawami. Sałatka smakuje doskonale z wędlinami i jajkiem, ale bardzo cenione jest również jej zestawienie ze śledziem.
Jeśli chodzi o tradycyjne potrawy wielkanocne, śledzie zajmują bardzo ważne miejsce. Z sałatką wspaniale komponują się matiasy, a więc solone śledzenie marynowane w intensywnej zalewie.